Elektrolyten
Hypermagnesiëmie

Welkom op de pagina van het diagnostisch stappenplan van hypermagnesiëmie!

Diagnostisch stappenplan

Stap 1 - ECG-afwijkingen en/of ernstige symptomen?

In de eerste stap van de analyse van een patiënt met hypomagnesiëmie is het belangrijk om jezelf twee vragen te stellen, namelijk:

1. Zijn er ECG-afwijkingen aanwezig? 
Hypermagnesiëmie kan gepaard gaan met ECG-afwijkingen, zoals het ontstaan van verlenging van de PR-, QT- en QRS-duur. Dit kan uiteindelijk leiden tot hartritmestoornissen, zoals AV-block. 

2. Is er sprake van ernstige symptomen?
Ernstige symptomen bij hypermagnesiëmie bestaan uit hypotensie, misselijkheid, braken, flushing, ileus, paralyse, urineretentie, hyporeflexie, bradydarie, ademhalingsdepressie, coma, hartritmestoornissen en hartstilstand.

Behandeling
De behandeling is afhankelijk van de nierfunctie:
- eGFR > 45 ml/min = Magnesium toediening staken en overwegen start infusie met NaCl 0.9% en lisdiuretica. Dit is meestal niet nodig.
- eGFR 15-45 ml/min = Magnesium toediening staken en start infusie met NaCl 0.9% en lisdiuretica.
- eGFR < 15 ml/min = Magnesium toediening staken, 5-10ml calciumgluconaat i.v. in 5-10 minuten en bij voldoende diurese infusie met NaCl 0.9% en lisdiuretica.

Nu de behandeling is ingezet gaan we de analyse starten in stap 2.

In stap 2 wordt bekeken of sprake is van ernstige nierfunctiestoornissen óf een dialyse patiënt,  met een eGFR < 45 ml/min:
- ​Ernstige nierinsufficiëntie en/of dialyse ​→ Nierinsufficiëntie.
- eGFR > 45 ml/min ​→ Overschot magnesium.

Nierinsufficiëntie
Magnesium kan het lichaam alleen verlaten via de nieren, waardoor een daling van de nierfunctie leidt tot stijging van het magnesiumgehalte in het bloed. Patiënten met eindstadium nierinsufficiëntie hebben een magnesium van 1.0-1.5 mmol/l.
Patiënten met afgenomen nierfunctie of dialysepatiënten kunnen zodoende bij een magnesiumrijk dieet, maar ook door het gebruik van magnesium bevattende medicatie, snel een hypermagnesiëmie ontwikkelen. 

We zijn aan het einde gekomen van het diagnostische stappenplan en hebben de diagnose bij jouw patiënt gesteld. De behandeling verschilt niet t.o.v. de behandeling bij een ernstige hypermagnesiëmie. Indien de behandeling niet effectief is, dient dialyse overwogen te worden.

1. Richtlijn elektrolytstoornissen van de NIV.
2. Leerboek Harrison's principles of internal medicine.
3. Leerboek Oxford textbook of medicine. 

error: Content is beschermd!