Elektrolyten
Hypofosfatemie

Welkom op de pagina van het diagnostisch stappenplan van hypofosfatemie!

Diagnostisch stappenplan

Stap 1 - ECG-afwijkingen óf symptomatische hypofosfatemie < 0.32 mmol/l?

In de eerste stap van de analyse van een patiënt met hypokaliëmie is het belangrijk om jezelf twee vragen te stellen, namelijk:

1. Zijn ECG-afwijkingen aanwezig? 
Hypokaliëmie kan gepaard gaan met ECG-afwijkingen. Naar mate de hypokaliëmie ernstiger is ontstaat een U-golf (kalium < 2.8 mmol/l), vervlakking van de T-top (kalium < 2.5 mmol/l) en ST-depressie (kalium < 2.0 mmol/l).

2. Is sprake van een symptomatische hypofosfatemie < 0.32 mmol/l?
Een hypofosfatemie kan in verschillende orgaansystemen problemen veroorzaken, gezien het de bouwstof betreft van energie, namelijk ATP in weefselcellen en 2,3 difosfoglyceraat in erytrocyten en betrokken is bij de botopbouw. 

Centraal zenuwstelsel en spieren
Prikkelbaarheid, paresthesieën, hallucinaties, tremoren, anisocorie, nystagmus, hyperreflexie, paralyse, insulten, delier, coma en afgenomen spierfunctie met spierzwakte, dysfagie, dysartrie, ileus en rhabdomyolyse. 

Cardiopulmonaal
Afgenomen contractiliteit van het hart, ventrikelfibrilleren en diafragma disfunctie met respiratoir falen tot gevolg.

Hematologisch
Hemolyse met sferocytose, leukocyten disfunctie en trombopathie met spontane gastro-intestinale bloedingen.

Botmetabolisme
Hypofosfatemie verhoogd de renale uitscheiding van natrium, magnesium en calcium en verhoogd de botresorptie, wat kan leiden tot botpijn, fracturen, osteomalacie en rachitis.

Behandeling
Indien sprake is van ECG-afwijkingen en/of een symptomatische hypofosfatemie van < 0.32 mmol/l, dient men direct met de behandeling te starten. 
Deze bestaat uit ​het intraveneus toedienen van 0.25-0.50 mmol/kg natriumglycerofosfaat (maximaal 80mmol) in 8-12 uur. Bij een afgenomen nierfunctie wordt de dosering gehalveerd!

Na de start van de behandeling, gaan we de oorzaak analysen in stap 2.

In stap 3 wordt of sprake kan zijn van redistributie. Hier doorlopen we enkele vragen om een huidig probleem als oorzaak van de hypofosfatemie aan te wijzen.
Allereest wordt gekeken naar het medicatie gebruik, zoals gebruik van bisfosfonaten, denosumab of cinecalcet, en de voorgeschiedenis (= recente thyreoïdectomie of parathyreoïdectomie) van de patiënt. 

Indien dit bij de patiënt niet van toepassing is, is het belangrijk om na te gaan of sprake kan zijn door een kaliumshift (= brandwonden, refeeding, diabetische ketoacidose of acute respiratoire alkalose) door de aanwezige aandoening.

Bij het uitsluiten van bovenstaande situaties gaan we door naar stap 3.

Medicamenteus
Het gebruik van bisfosfonaten en denosumab leidt via verschillende processen tot een verminderde activiteit van de osteoclasten, waardoor de botopbouw gestimuleerd wordt. 
Bij de botopbouw zijn mineralen, waaronder fosfaat, nodig voor het herstel. Dit kan leiden tot een (mild) verlaagd fosfaatgehalte. 

In het geval van het gebruik van cinecalcet wordt het PTH in het lichaam verlaagd, waardoor de opname van fosfaat direct vanuit de botten en indirect, via vitamine-D, vanuit de darm wordt verminderd. Wel leidt een gedaalt PTH tot toegenomen renale fosfaatexcretie. Desondanks leidt het gebruik soms tot een daling van het fosfaatgehalte.

De behandeling bestaat uit het staken van de medicatie, indien dit mogelijk is. We zijn aan het einde gekomen van het diagnostische stappenplan en hebben de diagnose bij jouw patiënt gesteld. Voor de behandeling van de hypofosfatemie, klik hier.

In stap 3 wordt het 25-OH-vitamine D bepaald. Deze kan gebruik worden om te zien of sprake is van een vitamine-D deficiëntie als oorzaak van de hypofosfatemie:
- ​25-OH-vitamine D < 50 nmol/l ​→ Vitamine D deficiëntie.
- ​25-OH-vitamine D ≥ 50 nmol/l ​→ Stap 4.

Twee kolommen
Verticaal
Horizontaal
Calculator - Fractionele fosfaatexcretie
Berekening - Fractionele fosfaatexcretie
Naam Totaal
"{{getWooProductName}}" is toegevoegd aan je winkelwagen
Heb je een promotiecode?
Promocode Verberg Toon

1. Richtlijn elektrolytstoornissen van de NIV.
2. Leerboek Harrison's principles of internal medicine.
3. Leerboek Oxford textbook of medicine. 

error: Content is beschermd!