Elektrolyten
Hypomagnesiëmie

Welkom op de pagina van het diagnostisch stappenplan van hypomagnesiëmie!

Diagnostisch stappenplan

Stap 1 - ECG-afwijkingen en/of symptomatisch én Mg < 0.4 mmol/l?

In de eerste stap van de analyse van een patiënt met hypomagnesiëmie is het belangrijk om jezelf twee vragen te stellen, namelijk:

1. Zijn er ECG-afwijkingen aanwezig? 
Hypomagnesiëmie kan gepaard gaan met ECG-afwijkingen, zoals het ontstaan van een negatieve T-top met een positief QRS-complex, een U-golf, QT-verlenging en QRS-verbreding.

2. Is er sprake van ernstige symptomen?
Ernstige symptomen bij hypomagnesiëmie worden meestal veroorzaakt door aanwezigheid van een bijkomende hypokaliëmie en hypocalciëmie. Ze bestaan uit hemodynamische instabiliteit bij hartritmestoornissen, spierzwakte, ataxie, tremoren, tetanie, insulten, verticale nystagmus, delier en/of coma.  

Behandeling
De behandeling in deze gevallen wordt verdeeld in twee groepen, namelijk:
- Hemodynamische instabiliteit en/of ECG-afwijkingen = Intraveneus 1-2 gram magnesiumsulfaat in 2-15 minuten.
- Magnesium < 0.4 mmol/l én ernstige symptomen = Intraveneus 1-2 gram magnesiumsulfaat in 5-60 minuten.

Nu de behandeling is ingezet gaan we de analyse starten in stap 2.

In stap 2 wordt de fractionele magnesiumexcretie, met onderstaande calculator, berekend. Deze kan gebruik worden om onderscheid te maken tussen extra-renaal magnesium verlies en renaal magnesium verlies:
- ​Fractionele magnesiumexcretie ​≤ 3% ​→ Stap 3.
- ​Fractionele magnesiumexcretie ​> 3% ​→ Stap 4.

Twee kolommen
Verticaal
Horizontaal
Calculator - Fractionele magnesiumexcretie
Berekening - Fractionele magnesiumexcretie
Naam Totaal
"{{getWooProductName}}" is toegevoegd aan je winkelwagen
Heb je een promotiecode?
Promocode Verberg Toon

Redistributie van magnesium
In het geval van redistributie van magnesium verplaatst magnesium zich naar een andere ruimte. Dit kan op basis van het onderliggende ziektebeeld verschillen. Belangrijke oorzaken zijn:

Refeeding
Het opnieuw introduceren van voeding bij patiënten die langdurig niet hebben gegeten, leidt tot een overmatige endogene insulinerespons. Deze respons leidt tot verplaatsing van o.a. magnesium naar intracellulair. Om dit te ondervangen wordt een refeedinglab geprikt. 

Hungry bone syndroom
Een schildlkier- of bijschildklieraandoening met langdurige botresorptie, kan na operatief ingrijpen (= thyreoïdectomie en/of parathyreoïdectomie) leiden tot het ontstaan van o.a. hypomagnesiëmie door toegenomen redistributie van magnesium naar de botten. 

Pancreatitis
In het geval van een pancreatitis kan magnesium verlies optreden door het daadwerkelijk verlies van het magnesium in het necrotische materaal. Hiernaast komt pancreatitis voor bij patiënten die teveel alcohol gebruiken. Patiënten met alcoholabusus hebben vaak een magnesiumdeficiënt dieet en hiernaast intestinaal- en renaal verlies van magnesium door chronische diarree en een tubulaire disfunctie. Behandeling gaat via de MDL-arts. 

We zijn aan het einde gekomen van het diagnostische stappenplan en hebben de diagnose bij jouw patiënt gesteld. Voor de behandeling van de hypomagnesiëmie, klik hier.

1. Richtlijn elektrolytstoornissen van de NIV.
2. Leerboek Harrison's principles of internal medicine.
3. Leerboek Oxford textbook of medicine. 

error: Content is beschermd!